Blog en nieuws

Veelkleurig

koolmeesroodborstje

Het is een zoete inval bij ons. Nou ja, eigenlijk buiten. Daar staat namelijk een vogelhuisje. Er liggen stukjes brood en vetbollen in en er hangt een netje met pinda’s aan. Het is een aardigheid om te zien. Een merelechtpaar, vier koolmezen, een vinkje, een roodborstje en zelfs twee duiven komen op bezoek. Voor de duiven is het vogelhuis te klein. Zij kunnen er alleen bovenop zitten en dus helaas  niet mee eten. Ook een prachtige Vlaamse gaai moet onverrichter zake weer vertrekken. De kleine vogeltjes hippen parmantig over het straatje, de merels maken grotere bewegingen. Zo verschillend zijn ze in hun uiterlijk en gedrag.

Ik besef dat het net als met mensen is. Iedereen is verschillend. Anders van grootte, anders van uiterlijk, anders van kleur, anders van gedrag. Hoe logisch is het dus, dat we ons ook heel verschillend kleden! Het ene ‘verenkleed’ is het andere niet. Toch zien we bij mensen een grote behoefte om ‘net als de groep’ te zijn. Zo val je niet op en ga je mooi op in de massa. Maar zou dat de bedoeling zijn? Het gekke met mensen is, dat ‘anders’ vaak uitgelegd wordt als ‘niet goed’. Toch vinden we dat van vogeltjes niet. Een roodborstje vinden we niet raar omdat hij er niet uitziet als een koolmees. Een koolmees vinden we niet raar omdat hij er niet uitziet als een vink. Het zijn allemaal vogels maar wel verschillende!

Met mensen is het precies hetzelfde; allemaal verschillend, allemaal mooi. Als je dat tot je door laat dringen, ga je anders kijken. Je gaat ongekende schoonheid zien. Wie ben ik -of jij-  dat ik voor en ander zal bepalen wat goed of mooi is. Natuurlijk, er zijn tips en trucs die je kunt toepassen en doorgeven, maar uiteindelijk is het erg leuk om te zien wie de mens achter de beslissingen is. Laten zien wie je zelf bent; dat is de kunst! Soms valt daar nog één en ander aan te ontdekken, maar dat is juist leuk.

Anders kijken zorgt er ook voor dat je stopt met vergelijken. Een gele koolmees heeft nou eenmaal geen rood borstje…

En let op; er zijn onder de mensen paradijsvogels, maffe vogels, toffe vogels, bescheiden vogels, verlegen vogels, excentrieke vogels en brutale vogels. Eén ding hebben ze gemeen: vogels maken zich niet druk, zingen zomaar van geluk. Wat doe jij? Wat doe jij? Kijk om je heen en geniet van de veelkleurigheid!