Blog en nieuws

Omdenken.

Laatst las ik op Facebook een heleboel berichten met veel gemopper op het regenachtige weer. Eén andere reactie; ” jongens, wat fijn dat het regent, de gewassen op het land hebben het nodig, alles wordt weer schoon en fris en zo meteen is het vast weer droog!”  ‘Omdenken’ noem je zoiets; proberen om iets negatiefs om te buigen tot iets goeds.

Een zelfde ‘omdenkverhaal’ met een totaal andere inhoud las ik in het weekend in twee verschillende kranten. Zeker de helft van de vrouwen – zo begint het artikel-  is ontevreden over hun gewicht en lichaamsvormen, blijkt uit internationale studies. Het kritische zelfbeeld begint zich al op jonge leeftijd te ontwikkelen, zo rond de acht tot tien jaar. In de vroege puberteit bereikt de kritiek op zichzelf een hoogtepunt, om daarna wat naar de achtergrond te verdwijnen. Toch blijft door de jaren heen vrij constant, dat vrouwen hun lichaam met een zeer kritisch oog bekijken. Onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht kijken hoe dat negatieve zelfbeeld is om te vormen.

Onderzoeker en psycholoog Jessica Alleva vindt het tijd voor herwaardering: wat kan het lichaam allemaal, in plaats van: hoe ziet het er uit? Dat vraagt dus een andere manier van kijken!

Tijdens een stijladvies is één van de vragen aan de dames; wat vind je mooi aan jezelf? Mijn ervaring is dat veel vrouwen  lang moeten nadenken voor ze antwoord geven, als ze al niet tóch beginnen met het opnoemen van de negatieve kenmerken… Ik ben dan ook zeer tevreden met het onderzoek wat gedaan wordt in Maastricht en benieuwd waar dit toe zal leiden.

Ondertussen kan ieder die dit leest al vast beginnen met omdenken. “Hee, ik vind mijn neus een beetje groot, maar tsjonge, wat kan ik er goed mee ruiken!” “Hee, ik vind mijn benen niet zo mooi, maar tsjonge, wat dragen ze mijn lijf al lang en goed!” “Hee, ik vind mijn ogen niet zo mooi, maar tsjonge, wat kan ik veel zien!”Jezelf op een vriendelijke en positieve manier  bekijken is te leren en zorgt voor de broodnodige zelfwaardering!

Wanneer je hebt geleerd om tevreden naar jezelf te kijken, hoef je ook niet meer ‘om te denken’…