Blog en nieuws

Elmer

Kennen jullie Elmer? Elmer is een kleine olifant uit het gelijknamige prentenboek van David McKee. Het boek is geschreven in 1989 en in
ons gezin was het lange jaren een topper!

Elmer  hoort bij een kudde olifanten. Een kudde oude en jonge, grote en kleine, dikke en dunne olifanten. Allemaal een beetje
verschillend, maar allemaal gelukkig en allemaal grijs. Behalve Elmer. Hij is anders. Hij ziet eruit als een lapjesdeken met allemaal kleurtjes. Oranje, rood, roze, paars, blauw, groen, zwart en wit. Elmer heeft dus beslist niet de kleur van een olifant. Elmer is degene in de groep die voor het plezier zorgt. Hij maakt altijd grappen! Maar op een dag besluit Elmer weg te lopen.  Hij heeft er genoeg van om anders te zijn en gaat op zoek naar een grote struik met olifantgrijze bessen. Met het bessensap verft hij zichzelf helemaal grijs zodat hij er uit ziet als een gewone olifant. Dan gaat hij terug naar de kudde. Daar wordt hij   niet herkend en kan hij stilletjes bij de groep gaan staan. Toch is alles anders… Het is stil, serieus, slaperig en saai. Elmer houdt het niet langer uit en roept heel hard; ‘Boeh’! De olifanten schrikken zich een hoedje en als ze die ene grijze olifant heel hard horen lachen, weten ze; dat moet Elmer zijn! Opeens begint het hard te regenen en Elmer wordt stukje voor stukje schoongespoeld. Steeds meer kleuren komen tevoorschijn. Iedereen vindt het zo’n goede grap dat ze besluiten deze dag voortaan te vieren.  En dat is wat ze doen. Eén keer per jaar houden de olifanten een optocht in vermomming. En als je op die dag een gewone grijze olifant ziet kun je er zeker van zijn dat het Elmer is!

Wat ik jaren geleden leerde van dit prachtige prentenboek is, dat het goed is om kleur te bekennen! Het heeft geen zin je anders voor te doen alleen om op een ander te lijken. Authentiek zijn heeft zo zijn voordelen. Het mogen zijn wie je echt bent geeft plezier en rust.  En, aan  de buitenkant mag te zien zijn wie jij van binnen bent! Als het totaalplaatje van kledingkleur en -stijl klopt, ben je voor iedereen herkenbaar…als jezelf. Bovendien maak je het voor jezelf gemakkelijker!

Maar de mode dan? Ach, de mode… Kies ervan wat bij je past en bij wie jij bent en laat de rest voor wat het is.

En het prentenboek over Elmer? Dat is een blijvertje in onze boekenkast!

Elmer