Blog en nieuws

Spiegeltje spiegeltje…

In een tijdschrift las ik deze week, dat vrouwen gemiddeld een kleine twintig minuten per dag voor de spiegel staan. Dat is ongeveer honderdtwintig uur, oftewel vijf dagen per jaar! En wat doen we dan voor de spiegel? We smeren onszelf in, we maken onszelf op, we zijn druk met ons haar, en we kijken naar onze  ‘Totale Verschijning’. Volgens mij besteden we dáár de meeste tijd aan. En dan vooral met kritisch kijken. Kritisch naar onszelf kijken, daar zijn wij vrouwen goed in! Zit m’n haar goed, is mijn make-up nog niet uitgelopen of verdwenen en zitten mijn kleren goed? Te dik, te dun, te lang, te vul maar in. Genoeg dingen waar we ons voor de spiegel druk om maken.  Nu is het natuurlijk prima om een beetje zelfreflectie te hebben. Dat houd je scherp. Maar….voor veel vrouwen eindigt dat kritische kijken met het veroordelen van zichzelf. En daar gaat het fout!  Want dan verliezen we – letterlijk-  onszelf uit het oog. Dan zien we niet meer wat goed en mooi is en vergroten we kleine dingetjes waar we niet tevreden mee zijn. Onbarmhartig, oneerlijk en niet liefdevol zijn we voor onszelf.

Ik stel een nieuwe ‘kijkmanier’ voor; elke dag twintig minuten voor de spiegel mag best, maar dan moet het wel een spiegel met een sticker zijn. Een sticker, liefst een opvallende, met de woorden; ik ben oké!! of; ik mag er zijn!! of; ik ben uniek!! of; ik ben mooi!! Het is verboden om langs die sticker te kijken. Misschien helpt het ons, om gewoon tevreden te zijn met onszelf en misschien wordt daardoor de tijd die we doorbrengen voor de spiegel wel korter! Dan kunnen we met ons allen, de gemiddelde ‘spiegeltijd’ naar beneden brengen… Eens kijken wat dat oplevert in het volgende wetenschappelijke onderzoek over spiegelkijkerij.