Blog en nieuws

Schoonmaak…

Het is lente! De zon laat zich steeds meer zien. Je ziet dat iedereen er van geniet.  De ramen en deuren gaan weer open. Een frisse wind waait door het huis.  En natuurlijk! De nieuwe voorjaarsmode lonkt! Weg met de donkere, dikke kleding. We hebben zin in licht en luchtigheid!

Wat heb je nodig dit seizoen, wat vind je leuk, wat is je budget… De winkels hangen vol, dat is niet het probleem. Alles zomaar kopen is niet voor iedereen weggelegd, bovendien is het niet handig. Hoe kom je nu gemakkelijk tot het maken van de juiste keuzes?

Onze moeders en grootmoeders deden het zó.  In maart, april ging de bezem door het huis. Ieder hoekje en gaatje kwam aan bod. Niets bleef op z’n plaats, het hele huis werd van top tot teen fanatiek gepoetst. Ook de kledingkasten moesten er aan geloven. Alles er uit, luchten en dan alles weer keurig in de schone kast terug.  Het staat in mijn geheugen gegrift als een jaarlijks terugkerend dwangmatig iets, met ijzeren discipline uitgevoerd. Gelukkig is de kramp hier uit en gaan wij ieder op onze eigen manier met schoonmaken om.

Eén ding is zeker:  door de kleding uit je kast te halen, te sorteren en op te ruimen, komt er wèl overzicht! Het ene kledingstuk is al een paar jaar niet gedragen, het andere is verwassen, het derde eigenlijk een miskoop door een foute kleur en ga zo maar door! De kast leeg halen geeft je mooi de gelegenheid je garderobe te checken. Zo kun je stapeltjes maken; dit kan weg, daar moet iets bij, dat kan op Markplaats of naar de kledinginzameling.  In ‘no time’ weet je wat je ‘nodig’ hebt.  Zo wordt het makkelijker om te kiezen.   (Een kleur- en stijladvies geeft je natuurlijk nóg meer zekerheid…)

En als je dan toch bezig bent; pak even een poetslap en haal die door je kast… Onze moeders en oma’s hadden het zo gek nog niet bekeken met die schoonmaak!                                                   

Misschien hadden ze wèl minder volle kasten en wat minder te kiezen…